Достапни линкови

Хаг: Меѓународниот суд ќе пресуди за обвинението на Босна против Србија и Црна Гора


Меѓународниот суд на правдата во Хаг денеска се очекува да ја донесе пресудата во врска со обвинението за геноцид за време на војната од деведесетите годинини кое го покрена Босна против Србија и Црна Гора. Ова е прв пат во шеесет годишната историја на највисокиот суд на Обединиете Нации една држава да обвини друга за геноцид. Доколку пресудата биде во корист на Босна таа може да побара милијарди доалри за компензација.
XS
SM
MD
LG