Достапни линкови

Вашингтон: Ескалацијата на насилствата во Ирак граѓанска војна


Американската разузнавачка служба заклучи дека ескалацијата на насилствата меѓу сунитите и шиитите во Ирак ги исполнува критериумите на дефиницијата за граѓанска војна. Во извештајот се сугерира дека стратегијата на претседателот Џорџ Буш за сузбивање на насилството во Ирак мора да покаже резулати во наредниве дванаесет до осумнаесет месеци. Битен дел на планот на Буш, како што е познато, е испраќање дополнителен број американски војници во Ирак.
XS
SM
MD
LG