Достапни линкови

Свет: Зголемено ултра-виолетовото зрачење на сонцето


Европската вселенска агенција соопшти дека сателитите регистрирале рекордно истенчување на озонската обвивка над Антарктикот во оваа година. Агенцијата прецизира дека во изминатата декада нивото на озонот во атмосферата се намалил за околу 0,3 насто, со што е зголемен ризикот за рак на кожата, поради поголемото ултра-виолетово зрачење од сонцето.
XS
SM
MD
LG