Достапни линкови

Муслиманските лидери ги осудија забелешките на Папата Бенедикт 16


Муслиманските лидери ширум светот ги осудија забелешките на Папата Бенедикт 16 за време на неговата посета на родната Германија. Во говорот Папата цитираше визнатиски император од 14 век Михаел 2 палеолог, кој рекол дека пророкот Мухамед на светот не му донесол ништо освен зло и нехумани нешта, како командата верата што се проповеда да се шири со меч.

„Овие изјави ја навредуваат верата и исламската историја која го шири јазикот на дијалог и цивилизација во светот,“

изјави палестинскиот птремиер Исмаил Ханија. Овие изјави доагаат на два месеца пред посетата на Папата на Турција Директорот на турскиот дирекорат за весрки прашања Али Бардакоглу рече дека извинувањето би било пригодно однесување. 517 Ватикан инсистираше дека Папата намал намера да ги навреди муслиманите. 57 емји членки на Исламската Конференција го обвинија Папата Бенедикт 16 за клеветење на исламот.
XS
SM
MD
LG