Достапни линкови

Конго: Први демократски избори по повеќе од четири децении


Во Конго денеска се одржуваат први демократски избори по повеќе од четири децении, односно откако во 1960-та година земјата се стекна со независност. На изборите се гледа со надеж за сопирање на децениските судири во земјата. На нив право на глас имаат 25 милиони регистрирани гласачи, а тие се надгледувани од мировна мисија на Обединетите Нации, подржана од воен контингент на Европската Унија.
XS
SM
MD
LG