Достапни линкови

Фер избори или црвен картон


Немаме избор за изборите, мора да биде фер е порака што директорот на Националниот демократски институт Крис Хеншоу им ја упати на околу триесеттина лидери на полити;ките партии кои го потпишаа Кодексот за однесување на преттојните парламентарни избори
Со Кодексот лидерите се обврзуваат да нема насилство на изборите, заплашување, дека ке нема изборни измами, семејно гласање. Хеншоу рече - во овие денови на светскиот фудбалски куп доколку се случат овие работи тоа би зна;ело црвен картон. Потпишувањето на Кодексот е важна порака за сите во земјата

„Ова е јасен сигнал за вашите партиски активисти и симпатизери, а најважно за електоратот и граѓаните на Македонија, дека немаме избор – изборите мора да бидат фер,“

изјави Хеншоу

Полити;ките лидери велат дека ке направат се изборите да бидат фер и демократски и тоа целиот процес, а не само денот на гласањето

„Дали изборите ќе бидат фер и демократски не зависи од тоа што лидерите го потпишуваат пред изборите. Мислам дека овој пат зависи од свеста на секој лидер и никој не сака да освои власт и да биде лидер во услови на изолирана Македонија, невклучена во европските процеси,“

„Интензивна, чесна и објаснувачка кампања.“

изјавија Ристо Пенов претседател на Либеарлно демократската партија која е дел од коалицијата За македонија заедно и првиот човек на ДПА Арбен Џафери.
Ваков документ за одржување на фер и демократски избори беше потпишуван и досега но немаше поголеми резултати. Овој пат Кодексот ке биде почеток на една успешна приказна, вели дарко Алексов од невладината организација МОСТ која ги набљудува изборите и додава

„Со сите преземени активности во изминатите три месеци, создадена е добра основа за позитивни кампањи, без кршење на кодексот и изборниот законик.“

Дека обврските од кодексот ке се реализира сметаат и од мегународната заедница
„Ние сме импресионирани со обврската на полити;ките партии да учествуваат во него на посериозен на;ин, од претходно мислам дека сите се свесни за ваЃноста на овие избори,“

изјави Сали Браутон од ОБСЕ.
XS
SM
MD
LG