Достапни линкови

Подгорица: Референдум за независност на Црна Гора


Во Црна Гора на референдумот околу 75 проценти од граѓаните до 17 часот се изјасниле, дали се за независност или за останување во државна заедница со Србија соопшти Центарот за мониторинг оценувјки дека тоа е најголем одзив од одржувањето на парлментарните избори во 1990 та година. Според Државанта изборна комисија гласањето минува прписно а одредените непрвилсноти што биле регистрирани не може да влијаат врз регулрнсота. На референдумот гласаа и лидерите на партиите што се залгаат за незвиснот, премиерот и претседателот Мило Гукановиќ и Филип Вујановиќ, како и претсеадтелот ан држваната зедница на Србија и Црна Гора и Предраг Билатович шија партиај се залага за заедничка држава и кој изрази андеж дека Сојузот ќе опстане. Тоа нема да се случи ако за пршњето сакате ли Црна Гора да биде независна држава со целосен мегународен субјективите се изјасната 55 проценти, под услов одзивот да е над 50 проценти. Можнот да се зијсната имаат 484 718 грагани , на 1200 избирачки места, што ке бидат затворени во 21 часот. Еден час подоцна се очекуваат првите резулаттати. Сите големи Светските агенции имаат свои специјлни известувачи во Подгорица а изјаснуавањето го следат 3 400 домашни и странски набљудувачи. Коордианторот на пактот за стабилност Ерхард Бусек во Брисел изјави дека дека и Европската Унија се нашла пред тешко прашње во случај на тесен резулатат бидејки би се предизвиакле расправии и затегнатост во Црна Гора, па и во Србија.
XS
SM
MD
LG