Достапни линкови

Консултации во ВМРО-ДПМНЕ за идниот претседател на ДИК


Со новите изборни правила во земјава за прв пат претседателот на Државната изборна комисија се избира по предлог на опозицијата. Последниот збор го имаат пратениците, а потребни се две третини за да се усвои предлогот, што значи со предложената личност треба да се согласат и останатите политички партии. Досегашните ги избираше Собранието, на предлог на претседателот на државата. Раководството на ВМРО-ДПМНЕ синока имаше првични консултации

„Во моментов можам да кажам дека имаме околу десетина имиња со коишто треба да се разговара и да видиме како треба да се одвива целата постапка. Но, она што го имаме нелогичност во законот е тоа што собраниската комисија, којашто сега е под контрола на СДСМ ги бира седумте членови на ДИК и потоа од тие седум луѓе ВМРО-ДПМНЕ треба да го посочи лицето коешто смета дека треба да биде претседател на ДИК,“

изјави Влатко Горчев, член на Извршниот комитет за ВМРО-ДПМНЕ. Од партијата не прецизираат кога ке биде познато името на првиот човек на Државната изборна комисија. Останатите седум членови ги предлага надлежната собраниска комисија

„Комисијата за прашања за избори и именувања има технички карактер, затоа што позициите одат на огласување, со критериуми утврдени во изборниот законик, комисијата треба да изврши анализа и да даде предлог до Собранието,“

вели Каме Петров претседател на Комисијата за избори и именувања. Конкурсот за членови на ДИК е објавен и ке заврши до крајот на неделава, потоа во рок од седум дена ке се изврши разгледување на пријавите и избор на седумте кандидати од страна на Комисијата за избори и именувања, кои потоа ке бидат предложени на Собранието.
XS
SM
MD
LG