Достапни линкови

Туркменистан: Полицијата уапсила двајца новинари на Радио Слободна Европа


Комитетот за заштита на новинари од Њујорк соопшти дека е длабоко алармиран поради тоа што двајца дописници на Радио Слободна Европа од Туркменистан Јумадурди Овезов и Мерет Комадов од регионот Мери одвоено се одведени од полицијата на 7 Март и нивната судбина е непозната. Слободна Европа не е во можност да контактира со своите дописници, а турменистанските власти одбиваат да зборуваат со нивните семејства и да ја објаснат причината за апсењето. Како што изјави Ве Де Претседателот на Радио Слободна Европа Џеф Тримбл изјави дека нивниот апсење без претекст на легалност е брутално кршење на слободата на медиумите и на човековите права на овие новинари.
XS
SM
MD
LG