Достапни линкови

Македонија ќе биде прва земја за преговори со ЕУ за либерализација на визниот режим


Со усвојувањето на извештајот посветен за Западен Балкан Европската Комисија јасно покажува дека земјите од регионот не се заборавени и оти нивната преспектива е јасна, рече амбасадорот на ЕК во Македонија и спецјален преставник на Унијата Ерван Фуере додавајки дека нашата земја ке биде прва која ќе ги отпочне преговорите со ЕУ за либерализација на визниот режим

„Пионерската улога што Македонија ја игра во однос на политиката на Еу за првата полициска мисија во Балканскиот регион. Како што знаете Македонија е прав земја која ја потпиша спогодбота за стабилизација и асоцијација прва земја која што ја прими мисијата на европската полиција а сега ке биде прва земја која со која што ке започнеме преговори зља визно олеснување.Прогерсот во преговорите за визно олеснување сеакко ке зависат од договорите за реадмисија со европската заедница и од прогресот на реформите за контрола на организраниот криминал, граничната контрола и безбедност.“

Развојот на економијата и трговската соработка на земјите од Западен Балкан се мегу приоритети на ЕЅ рече фуере додавајки дека унијата за 2006 ке издвои 600 милиони евра за развој на економијата во овие земји. Од таму и пораката дека земјите од регионот мегу себе ке мора да потпишат еден единствен договор за трговска соработка.

„Регионалнат тргивија сеуште останува на околу 10 проценти иако секоја од земјите од регионот мегусебно има потпишано договор за слободна трговија.Идејата е сега да се здружат сите билатерални договори во единстевн регионален договор за слободна трговија кој ке осигура дека бенефитите ке бидат користени од сите земји во регионот.“

Сп Усвојувањето на извештајот во Брисел обезбедена еи основата за мартовскиот неформален состанок на министрите на ЕУ за Западен Балкан, кој ќе се одржи во Салцбург- Австрија земја која од први јануари претседава со ЕУ.
XS
SM
MD
LG