Достапни линкови

Безбедносната состојба во Македонија е нормална


Безбедносната состопјба е нормална и нема потреба од превземање на дополнителни безбедносни мерки кон северната граница во делот кон Косово по смрта на претседателот Ибрахим Ругова, велат во МВР и Граничната Полиција. Ја следиме состојбата но сметаме дека нема никаква потреба од зголемување на безбедносните мерки велат во МВР.

Смрта на косовоскиот претседател Ругова преставува голема загуба за косоварите во овие кјлучни моменти за нив кога се решава за нивната иднина , но анаитичарите во земјава не очекуваат зголемување на тензиите или пак евентуална радикаљлизација за состојбите.

„Никој нема смелост заради лични интереси да си дозволи да ги ремети тековите на судбината на Косово во овој момент. И се надевам дека сите се свесни за сериозноста, мора да се смогнат сили системските прашања врзани за судбината, да ги исполнат на легален начин. Ругова да биде недостаток на личност, а не политика на косоварите кон Косово.“

вели аналитичарот Хисен Рамадани кој семата дека одредени сили ке се обидат да придобијат од радикализацијата на состојбата на косово по новонастаната ситуација но тој додава оти тие нема да успеат во тоа.

„И оние сили што и ние можевме да ги сметаме за радикални, тие се сменети сили. Тие се сили на Косово, формирано во духот на европските текови. Тие се здобија со школа, да не речам, руговијанска, но на школа од европски текови.“

Аналитичарот Рамадни не очекува смрта на ругова во голема мерка да влијае на преговорите за идниот статус на Косово ниту за нивно одложување. Преговорите според него ке завршат годинава како и што се предвидуваше.
XS
SM
MD
LG