Достапни линкови

Тутунопроизводителите в четврток на протести пред владата


Гоце Јончевски, од прилепското село Заполжани веќе три децении одгледува тутун. Цела фамилија живеат од тoa. Трите деца, жената, мајката и таткото на Гоце секоја година зависат од продажбата. Оваа година нив ги мачи вреднувањето на тутунот. Гоце вели откупните компнаи ни го вреднуваат неколку калси подолу:

„Многу грешна математика и од владата и од државата, и од откупувачите, што сакаат тутунот да му го земат на народот, две класи долу.“

вели Гоце и додава дека земјоделскиот живот воопшто не е лесен

„Никако, како се живее. Нема живот.“

Иако Македонија сака да се декларира како земјоделска држава сепак секоја година незадоволство на производителиете на тутун расте.Петар Стојановски од здружението на земјоделците вели дека тие веке биле на преговори во министервото за земјоделство.

„Министерството се заложи во текот на неделава да разговара со откупувачите, да види во што е проблемот што се понудуваат нереални откупни цени.“

Портаролката на министервото Соња Трајковска пак вели дека на состанокот договориле неколку чекори со кои тие ке се обидат да им помогнат на проиводителите на тутун

„Сите сомневања тутунарите може да ги пријават до надлежната комисија и проценката да се направи комисиски. Тутунарите се сомневаа и во точноста на вагите.“

Вељо Тантаров од Сојузот на земјоделци најавува протести пред владата за во четврток.Зависат од временската состојба вели тој.Тиа имаат неколку барања

„Едно е евро премија. Сите средства што владата ќе ги собере од зголемување на данокот, да одат за тутунарите и другите средства да бидат наменети за производителите.“

И здружението и сојузот на земјоделци очекуваат владата да донесе решение.Во спротивно 50 илјади семјства кои живеат от одгледувањето на оваа култура ке продолжат да крпат карај со крај. Тутунарот Гоце размислува и да се откаже од овој бизнис кој за него е семејна традиција.

„Ако оди и следната година, исто како годинава, за в година не размислуваме да садиме тутун,“

објаснува Гоце.
XS
SM
MD
LG