Достапни линкови

Логичен чекор е да се најде лек за канцерот


Американската влада го започна пилот проектот за проучување на генетските промени што доведуваат нормалните ќелии да стануваат канцерозни. Научниците инволвирани во истражувањето се надеваат дека нивните напори ќе водат до поефикасна борба против ракот. Сега кога целиот човечки геном, односно генетската мапа, веќе е дешифрирана, научниците сметаат дека логичен чекор е да се најде лек за канцерот.

Постојат околу двесте различни видови на рак и сите се предизвикани од промените во генетската содржина на ќелиите. Сега е време да започне проучувањето на канцерскиот геном, вели доктор Френсис Колинс од американскиот Национален Институт за здравство:

„Ракот е заболување на геномот. Всушност првиот повик во научната јавност за човечкиот геном беше во илјада деветстотини осумдесет и шестата година кога истражувачот Ренато Дулбеко изрази очекување дека тоа е најдобар пат за справување со болеста.“

На прес конференцијата во Вашингтон Колинс изјави дека сега конечно е возможна изработка на геномот на ракот. Пилот програмата ќе почне со испитување на неколку типови канцер во ќелии земени од стотици пациенти. Тие потоа ќе бидат споредувани со човековата генетска мапа за да се види за какви разлики во ќелиите станува збор. Еден од научниците вклучени во новиот проект Марк Гиер запрашан за целите на истражувањето, односно дали тоа ќе придонесе за побрзо дијагностицирање и превенција, или за подобро лечење на болеста изјави:

„Во напорот да постигнеме целосно разбирање на сите генетски придонесување во секој вид канцер ние ќе бидеме способни да развиеме нови терапии, нови превентивни стартегии и нови подобри технологии за негово откривање.“

Гиер додава дека некои од придобивките на истражувањето наскоро ќе бидат применливи во секојдневието:

„Некои од резулатите би можело да дојдат наскоро, за неколку години. За она пак што најмногу е заитересирана јавноста, лечењето на канцерот, лично мислам дека ќе треба повеќе време.“

Американската влада планира, во првата фаза на проектот, да потроши сто милиони долари.
XS
SM
MD
LG