Достапни линкови

Статусот земја кандидат за члество во ЕУ е од големо значење


Статусот земја кандидат за членство за Македонија ќе биде од големо значење, оценуваат аналитичарите и додаваат тоа е знак за забрзување на веќе започнатите реформи. Со тоа поддржшка добиваат И сите сили во земјите во регионот што се стремат кон членство во унијата, а чија цел е соработка и развој

„Потврдувањето на статусот на кандидат на Македонија ќе претставува стабилизирање на целиот регион бидејќи ќе се отвори процес на интеграција во Европската Унија. Исто така мислам дека ќе добијат авторитет и подршка сите оние сили во регионот кој одат на развој, соработка и добрососедски односи и мислам дека потоа ќе се оди на економскиот развој и демократијата. Таа состојба ќе има благотворно дејство и на безбедносен план бидејќи конечено ќе добијат потврда и сите останати земји во регионот дека имаат европска перспектива,“

изјави Владо Поповски, профессор на Правниот факултет во Скопје. Европската комисија во позитивното мислење за Македонија кое го презентираше во ноември, ги посочи приторитетните области во кои треба да се забрзаат реформите. За европското мислење за земјава која ке следи кон крајот на наредната година клучна ке биде оценката за парламентарните избори што ке се одржат во 2006, дали тие ке се одржат согласно со мегународните стандарди, без инциденти. За спроведување на обврските наредната година, Македонија од Европската унија ке добие околу 40 милиони евра, а статусот кандидат ке значи дека по 2007 годишно ке добива од 60 до 70 милиони евра од европските финансиски програми. Но, средстава ке може да се користат само ако се подготват добри проекти

„Самиот статус на земја кандидат ни дава можност да користиме повеќе средства, но тоа не е гаранција бидејќи ќе треба да имаме сопствени капацитети кои ќе треба да изготват добри проекти,“

изјави Драган Тилев, советник во Владата за прашања од областа на евроинтеграциите.
XS
SM
MD
LG