Достапни линкови

Македонија е успешен пример за функционирање на мултиетничко општество


Македонија е успешен пример за функционирање на мултиетничко општество и ние сериозно ги разгледуваме опциите за можно решерние на статусот на Косово врз основа на Охридскиот договор-рече специјалниот преставник на ОН во преговорите Матрти Ахтисари.

„Мора да ви кажам дека јас и моите колеги не би успеале ако не би ги разгледале опциите. Можеби треба да организираме и студиски патувања во Македонија. Импресиониран сум од она што се случило тука и треба да ги разгледам различните решенија применети тука.“

Во однос на сеуште не дефинираната граница мегу Македонија и Косово Ахтисари рече дека е запозанен со проблемот но дека во моментов тоа прашање не го засега. Но, сепак потенцираше тој не е можна поделба на Косово и менување на постоечките граници во регионов. Тоа е еден од главните принципи врз кој ке се водат преговорите, објаснува тој и потенцира дека за решавање на статусот неопходнио е властите во Косово да обезбедат почитување на правата и заштита на малциснатвата. Во таа насока Ахтисари потенцира дека од Српската влада побарал Србите на Косово да се вклучат во разговорите. За проблемот со македонската група граѓани познати како Горанци Ахтисари вели дека е запознаен. Денешната посета е последна од влакнаската диипломатска турнеја на Ахтисари кој заминува во Виена каде што ке вбиде и седиштето на контакт групата за статусот на Косово.
XS
SM
MD
LG