Достапни линкови

Токио: Јапонската вселенска сонда ќе слета на Астероидот Итокава


Јапонската вселенска сонда Сокол денеска треба да слета на Астероидот Итокава долг 548 метра, а одалечен од земјата околу 300 милиони километри. Сокол беше лансиран во Мај 2003, а на Земјата со примероци од Астероидот треба да се врати во Јуни 2007. Се смета дека астероидите содржат камења непроменети од најраните денови како вредни информации за потеклото на соларниот систем.
XS
SM
MD
LG