Достапни линкови

Канзас: Одобрена теоријата на креативизмот во училиштата


Јавните училишта во американската држава Канзас добија дозвола да ја предаваат креативистичката теорија со цел учениците да имаат балансиран увид во веќе важечката теорија на еволуционизмот. Според теоријата на креативизмот или како што уште ја нарекуваат и теорија на интелигентен дизајн, животот на земјата настанал со интервенција на повисоки суштества, односно Бог, и се потпира на религиозното библиско толкување на создавањето на светот. Според критичарите со вметнување на господ во училиштата се нарушува поделеноста на државата и црквата.
XS
SM
MD
LG