Достапни линкови

Спојување на ентитетите во една единствена армија


Командатот на Нато – штабот во Сараево Стивен Шоок во Брисел ја образложи предложената реформа на одбраната на Босна и Херцеговина која предвидува спојување на етитетските во една единствена армија. Стивен Шоок изразува оптимизам дека рефомата чија цел е членство во Нато ќе биде прифатена од трите заедници во Босна и Херцеговина.

Командатот на Нато во Сарево Стивен Шоок изјави дека се надева оти Србите, Хрватите и Бошњаците ќе ја прифатат предложената рефома на одбраната која предвидува соединување на нивните сили во една заедничка армија. Доколку реформата се примени, вели Шоок, тоа ќе биде фундаметален скок од поделбата зацементирана со Дејтонскиот мировен договор од 1995 година.

„Јас сум голем оптимст дека ќе имаме значајна реформа која ке не катапултира од диктатите на Дејтонскиот Мировен договор во единствени воени сили со една команда, еден шеф, со етичка застапеност и еден буџет согласно НАТО.“

За основа на реформите, Шоок ги наведува британските и канадските искуства или принципот на регименти. Имено, на тој начин ќе им се овозможи на ентитетите во региментите да си ги задржат нивните воени традиции и историја. Региментите бројат по 3 илјади војници, а професионалната армија на Босна треба да има 10 илјадна војска. Командатот на НАТО во Сараево Стивен Шоок наведува дека реформските планови се правени во сериозен процес воден од алијансата во соработка со министерството за одбрана а во Комисијата за реформи биле преставници на владеачките партии. Пред извесно време Парламентот на Република Српска ја отфрли реформата на полициските сили исто така важен проект спонзориран од НАТО. Парламентот на босанските срби за реформата на одбраната треба да рсправа во последната недела од Август и Командатот Шоок е оптимист дека ова ќе мине.

„Во координација со Парламентот на Република Српска, со Министерството за одбрана, со претседателот Драган Чавиќ јас суу категоричен оптимист. Исто така мислам дека и опозиционите партии ке ја подржат неопходната легислатива.“

Командантот Ствен Шоок вели дека реформата ќе даде значен придонес за внатрешнаат и надворешната безбедност на Босна и Херцеговина.
XS
SM
MD
LG