Достапни линкови

Младите во Македонија се повеќе читаат


Младите читаат книги и тоа се, без разлика на жанрови.Состојбата од пред неколку години е подобрена тврдат продавачите на книги. Вработениот во книжарницата „Икона“, вели дека незнае на што се должи тоа, но дека се чувствува разлика од пред две три години кога младите биле помалку заинтересирани за добра книга:

„Сеуште се е сведено за она што е модерна литература, она што се рекламира. Уште треба да се работи на градење критериуми.“

За оние пак малку повозрасните кои студираат тој вели дека веке имаат изградено критриуми што е квалитетна литература

„Се зависи од тоа кој колку има време. Ама, мислам дека ситуацијата се потврдува.“

И младите потврдуваат велат читаме се, кога имаме време

„Месечно по две книги.“
„Две до три месечно.“
„Многу ретко, повеќе списанија, тоа што треба за факултет.“


Ретки се оние кои велат дека книгата воопшто не ги интересира

„Не читам јас.“

Вработениот во книжарницата Табернакул пак вели средношколниците кај нас ретко доагаат

„Не ја знам причината. Ако ги има, ги има повозрасните, трета четврта година, а студенти ги има.“

Студентите обично бараат современа белестрика и тие можат да се поделат во две категории читачи објаснува тој

„Има поинтелектуални, кои бараат современи правци во литературата и оние кои сакаат книга за забава, посебно женски кои бараат серии, што се бават со нивни проблеми.“

Еден од главните проблеми е што изборот на книги на македонски јазик е многу ограничен, книгите се претежно на српски јазик, а новите генерации не го знаат.Се трудат да прочитаат некоја книга и на англиски, но книги на тој јазик ние имамае малку, велат во книжарниците.
XS
SM
MD
LG