Достапни линкови

Македонските институции остануваат затворени за јавноста


Транспарентноста како политика во Македонија сеуште претставува нова работа, иако нашата земја, како демократско општество се гради десетина години. Поголема промена не се чувствува и покрај тоа што во последно време новинари стануваат портпароли. Тој тренд, според луѓето кои имаат искуство во работата во медиумите и портпаролството, главно се објаснува како последица на природата на носителот на главната функција во една институција и тоа претставува главниот проблем. Со други зборови, работата на една институција се сведува на личниот печат на нејзиниот шеф:

„Од него конкретно зависи и колку неговите потчинети можат да излегуваат пред јавност. Дури и портпаролите во некои министерства и институции се спречуваат од своите надлежни да не излегуваат во јавноста и да не кажуваат ништо без нивна дозвола. Таа фрустрација кај многу од портпаролите влијае и тоа е една од пречките за една ненормална комуникација на државните органи со јавноста и мислам дека е тоа објективен проблем,“

вели Зоран Иванов, директор на новинската агенција МИА и поранешен портпарол на владата. Со неговата забелешка, дека нетранспарентноста на институциите во голем дел зависи од природата на носителот на главната функција, се согласуваат и директорот на агенцијата за информации Веле Митановски и Гоце Пачемски, кој има искуство на портпарол. Но, тие наведуват и други фактори од кои зависи транспарентноста на институциите:

„Сеуште нема професионални норми, за луѓето во овој бизнис на односи со јавност. Така што, веројатно и тие не знаат како да се однесуваат. Тоа го кажувам за индивидуални случаи, тоа не е правило во Македонија,“

вели Пачемски. Митановски пак, додава:

„Секако дека има личен печат, на чело на институциите се личности со сите слабости и доблести. Но, друго е прашањето колку медиумите подлегнуваат на политичко бизнис впреги итн.“

Иванов има поинакво гледиште:

„Дури и граѓаните и јавноста знаат, дека од надлежниот зависи колку институцијата е отворена или затворена. По мене се две работи, прво, страв од јавноста, а стравот доаѓа од непознавање на сопствените обврски или страв од потезите што се влечат, кои можеби не се во согласност со прописите и законите.“
XS
SM
MD
LG