Достапни линкови

Немаме информации за влегување на вооружени косовски групи


Меѓународните претставници во земјава, коментирајќи ги инфрмациите од поранешниот српски генерал Нинослав Крстиќ велат дека во последно време немало влез на вооружени групи од Косово во Македонија:

„Не е прв пат, во последната година, да има шпекулации и обвинувања за движење преку границата. Знаете многу добро дека има големо меѓународно присуство на Косово воопшто, како и на границата, а и македонската полиција има веќе подолго време искуство во оваа област, и не гледам проблеми. Ниту сме добиле информации за вакви премини на границата,“

изјави Андреј Анџели од канцеларијата на специјалниот претставник на ЕУ во земјава, кој посочува дека ниту една граница не е целосно безбедна и непропустлива за вакви лица:

„Секогаш има можност, ниту една граница во светот не е безбедна сто насто, но би рекол дека ништо посебно не се случува на границата во делот со Косово, ниту е алармантно.“

Од МВР информираат дека ниту вчера, ниту во изминатите денови е регистрирана вооружена група која влегла од Косово. Претставници на граничната полиција велат дека границата со Србија и Црна Гора во делот со Косово е безбедна и нема вакви преминувања. Инаку, генерал Крстиќ кој сега е претседател на Форумот за безбедност и демократија од Белград, за српските медиуми тврди дека поголем дел од границата меѓу Србија и Црна Гора и Македонија во делот со Косово никој не ја контролира и оти вооружени групи слободно преминуваат од една во друга територија.
XS
SM
MD
LG