Достапни линкови

Огромен трансфер на 500 установи и 27 илјади вработени


На првиот ден од практичната примена на децентрализацијата, градоначалниците се жалат на недоволната подготвеност за преземање на новите надлежности. Од Министерството за локална самоуправа велат дека за децентрализацијата е сложен процес и не значи крај на интересирањето на централната власт за развојот на локланата самоуправа, додавајќи дека се подготвени и потребните подзаконски акти за спроведување на донесените закони:

„Не само на вработените, туку и на основачките права и на имотот, на установите кои се трансферираат од централно на локално ниво е завршен,“

вели Ели Чакар, портпарол на министерството за локална самоуправа.

Најголем проблем со кој се соочуваат општините е пренесувањето на вработените. Платите на истите е должна да ги обезбедува секоја општина од буџетот:

„Министерството за транспорт ни ја предава единицата во Струга. Тие се 20 веаботени, треба да ги преземеме, а воопшто не партиципираат во плати и други давачки,“

вели градоначалникот на Струга Рамиз Мерко и додава дека општината наспроти проблемите е подготвена за преземање на надлежностите.

Според градоначалникот на Кисела Вода Ѓорѓи Арсов сеуште не се завршени многу работи:

„До моментов не знаеме кои луѓе ќе бидат префрлени кај нас затоа што не е направен делбениот биланс.“
XS
SM
MD
LG