Достапни линкови

Окрупнување на десницата, раслојување на левицата


Последните партиски прегрупирања, припојувањето на една партија кон друга или формирањето на нови партиски ориентации се само најава за парламентарните избори следната година и сигнал за окрупнување на опозицијата. Вака експертската јавност ги коментира тековните случувања на македонската политичка сцена.

„Има сигнали дека десниот блок се консолидира. Бидејќи левицата е преокупирана со власта, се појавува она што беше карактеристично за опозицијата, значи ривалитет, раслојување и слични појави,“

објаснува професорот ѓорЃи Иванов и додава дека истовремено, забележлива е појавата на политички инает кај партиите, приШто делови од десницата работат против десно-ориентираниот блок.Според политикологот Хисен Рамадани, секоја поголема фрагментација на политичко организирање не води кон квалитетно преориентирање на опШтествениот живот

„Мислам дека тоа е знак на нивна неспособност да дејствуваат поактивно во фрагментирана состојба, па се обидуваат преку поголемо групирање да создадат поголема политичка моќ.“

Рамадани вели дека партиските прегрупирања се својствени за македонскиот политчки блок, особено кај десната струја, склучува можноста за такви појави и кај левицата.

Од ВМРО-ДПМНЕ се согласуваат дека припојувањето на вмро-вистинска кон нивната партија значи обединување на идеите на десницата.

„Во иднина очекуваме дека кон ВМРО-ДПМНЕ ќе пристапат и други делови од партијата коишто во одредени делови од нејзиното постоење не се согласувале со тогашното раководство и се одвоиле,“

изјави Гордана Јанкуловска од ВМРО-ДПМНЕ

Заминувањето на Хисни шаЌири од ДУИ резултираШе со формирање на нова партија под негово раководство. Од ДУИ велат дека во Новите демократски сили на шаЌири не гледаат потенцијална политичка конкуренција:

„Одлуката за нова партија е негова проценка дека со нова партија би можело да се конкурира,“

изјави потрпаролот на Дуи, Ермира Мехмети

Експертите не сакаат да прогнозираат како ваквите партиски прегрупирања Ќе резултираат, велат времето Ќе покаже, но потенцираат дека опозицијата треба да има слух и за глобалните движења во светот, кои имаат влијание врз политичкиот амбиент во земјата.
XS
SM
MD
LG