Достапни линкови

Холандија: Се подготвува супер компјутер за обработка на податоци од историјата


Научници од Холандија и американската компанија за компјутери Ај Би ЕМ подготвуваат Супер - компјутер кој ќе обработува податоци од историјата на Универзумот. Всушност, овој најголем европски компјутер,базиран во Холандија, ќе ги обработува сигналите до 13 милијарди светлосни години од земјата односно од најраните звезди и галаксии по формирањето на Универзумот.
XS
SM
MD
LG