Достапни линкови

Свет: Глобален договор против пушењето


Денеска стапува во сила, глобалниот договор против консумацијата на цигари, потпишан од 168 земји и ратификуван од 57 од нив. Меѓу земјите што сеуште го немаат ратификувано договорот се и Соединетите држави и Кина. Според договорот, владите се согласуваат да ги заострат анти – пушачките закони, како зголемување на даноците за цигари и забрана за рекламирање. Според Светската Здравствена организација, секоја година, пет милиони луѓе умираат од консумација на цигари, а до 2010 оваа бројка се очекува да се удвои.
XS
SM
MD
LG