Достапни линкови

Дарфур: Комисија на ОН не утврдила политика на геноцид


Суданските власти и провладината милиција систематски злоставувале цивили во Дарфур и одговорните за тоа мора да бидат изведени пред Меѓународниот кривичен суд. Ова се наведува во извештајот на Комисијата на Обединетите Нации за да го утврди степенот на злосторствата во Дарфур. Комисијата, за разлика од претходната ценка на официјален Вашингтон, не констатирала дека во Дарфур се спроведувала политика на геноцид.
XS
SM
MD
LG