Достапни линкови

Бутан: Целосна забрана на консумација и продажба на тутун


Кралството Бутан сместено во регионот на Хималајскиот планински венец стана првата земја во која е целосно забранета јавна продажба и консумација на тутун. Според законот, кој стапува во сила денеска, лицата кои не можат да се одвикнат од никотинската зависност ке можат да увезат за сопствени потреби со 100 насто данок. Со цел да се сптречи ерозијата на будизмот, оваа хималајска земја го рестриктира бројот на туристите, а од истите причини од 1999 година е забранета телевизијата.
XS
SM
MD
LG