Достапни линкови

Скопје: Нема отстапување од автокефалниот статус на МПЦ


Нема одстапување од автокефалниот статус на Макеоднската Православна Црква и од нејзиното име и нема да се дозволи злоупотреба на името охридска архиепископија. Ова се клучните заклучоци во завршната резолуција на Црковно-Народниот собор што заврши вчера во манастирскиот комплекст Калишта крај Струга, пренесува МИА. Агенцијата наведуива дка на соборот е подржано воспоставувањето сестрински односи со Српската Православна Црква и другите помесно цркви, а е побарно да биде забрзан и процесот на враќање на имотите и повторно воведување верска поука во образовниот систем.
XS
SM
MD
LG