Достапни линкови

Судан: Критики од Хјуман Рајтс Воч и Амнести Интернешнл


Хјуман Рајтс Воч и Амнести Интернешенел ја критикуваа владата на Судан дека го крши ветувањето дадено на Обединетите Нации за подобрување на безбедноста на граѓаните во регионот Дафур. Во извештајот на Хјуман Рајтс Воч, се наведува дека на владата во Картум не може да и се верува бидејки тврди дека презема мерки а арпаските милитанти го продолжуваат теророт врз црнечкото население во Дафур. Оваа организација оцени и дека Советот за Безбедност на Обединетите Нации во своите настојувања да помогне во сузбивањето на тероризмот не успеа да ги заштити човековите права.
XS
SM
MD
LG