Достапни линкови

Македонија не смее повеќе да доцни со импленентацијата на Охридскиот договор


Македонија не смее повеќе да доцни со имплементацијата за Охридскиот Договор, мора да се најде решение за пакетот закони за децентрализација и локалните избори да се одржат есенва, порачаа преставниците на меѓународната заедница во земјава:

„Генерално гледано прогрес беше остварен и ова темпо теба да се задржи , и во овој клучен момент канцеларијата на спецјалниот преставник на ЕУ семта дека договор во однос на децентрализацијата мора да биде постигнат. македонија не смее да си озволи понатамошно одложување во однос на имплементацијата на рамковниот договор посебно не од гледна точна на ЕУ.“

Го пренесе ставот на ЕУ портпаролот на спецјалниот преставник на Унијата во македонија шина Томон . И НАТо ги следи случувањата во онос на процесот за децентрализација во македонија. Крег Раклифе оптимист и смета дека оговор меѓу коалициските партнери ќе се најде:

„Ова беше навистина тежок процес и се надеваме дека властите ќе успеат да постигнат резултат којшто ќе обезбеди адекватни, позитивни резултати во децентрализацијата. Се надеваме дека ова нема да биде пречка во однос на имплементацијата на Рамковниот договор и се надеваме дека ќе се најде начин, ќе се најде пат, за целосно задоволување на аспектите вклучени во договорот.“

Шина Томоон соопшти дека од август должноста спецјален преставник на ЕУ во македонија ја презема шведскиот дипломат Мајк Салин кој денеска во Брсел веќе се сретнал со високиот прставник на ЕУ за надвоешна и безбедносна политика Хавиер Солана. Салин доаѓа на местото н Сорен Јесен Петесен кој е неодамна беше назначен за цивиен администратр на ОН на Косово.

Шина Томоон соопшти дека од август должноста спецјален преставник на ЕУ во македонија ја презем шведскиот дипломат Мајк Салин кој денеска во Брсел веЌе се сретнал со високиот прставник на ЕУ за надвоешна и безедносна политика Хавиер Солана. Салин оаѓа на местото н Сорен јесен петесен кој е неодамна беше назначен за цивиен администратр на ОН на Косово.
XS
SM
MD
LG