Достапни линкови

Свет: Светски ден на бегалците


Во целиот свет денеска се одбележува светскиот ден на бегалците. И покрај страдањето, бегалците никогаш не се откажуваат од сонот за својот дом, како и за семејство, прифакање, безбедност и чувство на припадност, се наведува во пораката на високиот комесар за бегалци при Обединетите нации, Руд Луберс. Во светот има 17 милиони луге со статус на бегалци, притоа најголем е бројот на бегалци во Европа, потоа следат Централна Азија, Југоисточна Азија, Северна Африка, Блискиот Исток и други.
XS
SM
MD
LG