Достапни линкови

ИК се прошири на 18 членови, осумте членови кои го поддржуваа Георгиевски поднесоа оставки


Централниот комитет на опозициската ВМРО-ДПМНЕ од 12 се прошири на 18 члена но 8 од нив кој го подржуваа почеснуиот претседател Љубчо Георгиевски и бараа оствка од актулниот лидер Никола груевски поднесоа оставки. Ова е резултатот од синоќешната седница на Централниот Комитет на партијата која траеше до раните утрински часдови.

„Ја завршивме седницата на ЦК. Траеше долго, ново е што се прифатија новите членови на ИК, коиШто претходно ги предложив. Имаше многу дискусии, тие се проширија и малку во анализа на изборите, и други прашања, и за се што до сега не си кажале членовите на ЦК. На крајот членовите на ИК, осумте членови коишто заеднички деновиве излегуваа со соопштенија, поднесоа оставка. Мислам дека ВМРО-ДПМНЕ ќе биде се посилна и посилна,“

изјави лидерот на ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски. Оствка поднесе и генералниот секретар на партијата Ден Дончев кој по фукција беше и член на ИК.

„Ние од почетокот кажавме дека ова е длабока, суштинска криза во партијата, но за жал не најдовме разбирање. Бидејќи, оваа партија е голема партија, која ја црпи својата моќ од базата, а не од одредени поединци во ЦК. меѓутоа, тоа е како е моментлано и осумте членови на ИК поднесоа неотповиклива оставка. “

„Се надевам дека ќе се најде начин да се премостат тие работи.“


изјавија Дончев и Груевски. За време на седницата на ЦК почесниот претседател на ВМРО-ДПМНЕ Љупчо Георгиевски соопштил дека ќе се повлече од таа функција и ќе ја напушти партијата доколку Централниот комитет не ги поддржи неговите барања - оставка од потпретседателката Ганка Самоиловска-Цветанова или одржување вонреден конгрес.

„Тоа е многу проблематично, бидејќи сме во локални избори и не ја глеадм логиката за тоа. Жалам што тој го упати тоа писмо, мислам дека го има направено во нервоза и се надевам дека ќе ја смени таа негова одлука. Јас не го посакувам тоа, и никој во партијата не го посакува тоа, и го повикувам да не го прави тоа и да помогне на ВМРО-ДПМНЕ.“

Потпретседателот на партијата Самоиловска-Цветанова вчера понуди, но не поднесе оставка. Услов за тоа, според неа, беше оставка да дадат осуммината членови на Извршниот комитет кои го поддржуваат Георгиевски. Тие се повлекоа додека Самиолвска Цветанова сеуште останува на местото потпретседател на партијата. Засега нејсано останува дали георгиевски ќе се повлече од партјата.
XS
SM
MD
LG