Достапни линкови

Соња Ганди и нејзината Конресна партија победници


Соња Ганди и нејзината Конгресна партија се, според нецелосните резулатати победници на парламентарните избори во најмногубројната демоктарија во светот Индија. Изненадувачки резултат, велат посматрачите не очекувајки пораз на Националната Барати Џаната партија на премиерот Атал Ваџпаи.

Зборувавме во изминативе три дена, според првите резултати дека Барати Џаната го загуби моралот да биде на власт. Новата влада ке се формира под раководство на Конгресната Партија.

изјави Амбика Сони портпаролоката на Конгресната Партија. Порзаот на владаечката партија го потврди нејзинот портпарол Венкиах Наиду.

Не го добивме мандатот на народот. Нашата влада ке поднесе оставка.

Соња Ганди идната премиерка на Индија од италијанско етничко потекло е вдовица на Раџиф Ганди, кој како и неговата мајка Индира загина во атентат.
XS
SM
MD
LG