Достапни линкови

Европа: Се одбележува Денот на Европа


Девети мај во повеке земји се одбележува како ден на Европа со низа манифестации.По повод овој датум британскиот премиер Тони Блер денеска ке пристигне во посета на париз на разговори со францускиот претсеадтел жак ширак со кого ке арзговара за плановите на Европската унија во перспектива.На овој ден во 1950 та година Роберт Шуман го презентирал предлогот за содвање на организирана Европа предлог што се смета за почеток на формирање на она што денес го нарекуваме Европска унија.
XS
SM
MD
LG