Достапни линкови

Свет: Поздравено потпишувањето на привермениот ирачки устав


Соединетите Држави, Русија и Арапската Лига го поздравија потпишувањето на привремениот Устав на Ирак како важен чекор кон суверентитетот на оваа земја. Во овој привремен документ се наведува дека Исламот е државна религија, а официјални јазици се арапскиот и курдскиот. Шиитските клерици се противат на приверемениот устав сметајки дека тој ке преставува пречка при донесувањето на постојаниот устав. Турција пак смета дека така срочениот устав може да води кон натамошна нестабилност на Ирак. Во меѓувреме во Мосул непознати напаѓачи со граната повредиле 7 лица, а прославите на Крдите по повод времениот устав се претворија во етнички насилства во кои загинаа 3 лица а беа повредени 20 луѓе.
XS
SM
MD
LG