Достапни линкови

Продолжуваат протестите за вработување одеднаш


Се додека не прифати министерот за внатрешни работи 60 припадници на расформираната единица за брзи интервенции да бидат одеднаш вработени, ние нема да прекинеме со протестите, вели Сашо Георгиев од поранешната единица „Лавови“ чии припадници простираат веке трета недела. И на последната средба на припадниците на оваа единица министерот Хари Костов категоричен дека вработувања може да се реализираат, но етапно:

„Министерот Костов на нас ни кажа дека вработувањата ќе бидат три пати по 20. Тоа е 1-ви март 20 припадници, 1-ви јуни 20 и 1-ви септември 20 припадници. Значи, пак оснатува на неговото етапно, иако цело време се договараме, да биде во пакет, групно во МВР, а остатокот да влезе во АРМ. Протестите и натаму продолжуваат се до конечното исполнување на нашите барања.“

вели Георгиев. За околу четириесетина лица договорено е да се вработат во министерството за одбрана:

„Седум места без испразнети со нашуштањето на седуммина на работните места во АРМ. И договорено е на овие седум испразнети места да бидат примени нови припадници од распуштената единица „Лавови“. До крајот на годината, доколку се ослободат места, во рамките на овие веќе двеста одобрени вработувања, и одобрени средства на министерството за финансии, сукцесивно ќе бидат примени во рамките на АРМ,“

изјави Марјан Гуровски портпарол на Министерството за одбрана. Инаку, во министерството за внатрешни работи велат дека нема да дозволат блокади на улиците и оти се прават напори за изнаогање решение во рамки на можностите, прифатливо за двете страни.
XS
SM
MD
LG