Достапни линкови

Њујорк: Денеска избор на нови членки на Советот за безбедност


Романија, Алжир, Бразил, Бенин и Филипините денеска ке бидат избрани за нови членки на 15 члениот Совет за Безбедност со мандат од две години. Покрај постојаните 5 земји Соединетите Држави, Русија, Кина, Британија и Франција, третата ротирачка група има мандат од една година. Советот за Безбедност на Обединетите Нации е одговорен за светскиот мир и стабилност и неговите одлуки се легални за 191 земја членка на Светската Организација.
XS
SM
MD
LG