Достапни линкови

Рамковниот договор излез од кризата во 2001


Соочени со предизвикот во 2001 година, ние го најдовме излезот со потпишувањето на Рамковниот договор кој ги врати виталните демократски процеси во институциите и доведе до повторно воспоставување и реафирмација на демократските процедури во решавањето на различните внатрешни проблеми. Денеска сум горд што доаѓам тука , со исто расположение како и пред три години кога учествував на миленуимскиот самит на Обединетите Нации , дека по напорната работа е позната стратегиската иднина на Македонија , еднаш за секогаш. Со широк политички, социјален и интер - етнички консензус, напредокот кон вистинска и автентичка интеграција на сите етнички заедници во државната структура е значителен и има корени во нашиот модел на владеење и традицијата на мултикултурност и меѓу етничка коегзистенција. Македонија со голем број иницјативи во однос на евро-атланските интеграции придонесува за создавање што попозитивна слика за регионот и за соработка меѓу државите. Ние постигнавме внатрешен консензус за приоритетите на надворешната политика и свативме дека лошото наследство и несреќното минато ке биде оставено зад нас на поуспешен начин преку промовирање на нови суштествени врски меѓу народите што живеат во Југо-источна Европа. Македонија има цврста соработка со УНМИК на Косово, го поздравува наименувањето на Хари Холкери за администратор и се залага за слободно движење на луѓето преку мрежата активности за олеснување на комуникацијата. Со регионалните иницјативи и изградбата на инфраструктура на продуктивен начин се помага во издигнувањет на свест за заедничката иднина.
XS
SM
MD
LG