Достапни линкови

Берн: Европа го доживеа најтоплото лето во последните пет векови


Европа оваа година го доживеа најтоплото лето во изминативе пет векови, се констатира во најновата студија на географскиот оддел на Универзитетот во Берн. Швајцарските научници тврдат дека годинашните температури биле повисоки од претходно забележаните рекордни во 1757 – мата година. Во студијата се наведува дека постојаниот раст на летните темпертури во изминатава декада е поради човечкиот фактор, односно прекумерната емисија на штетни гасови кои го предзвикуваат ефектот на стаклена градина на Планетава.
XS
SM
MD
LG