Достапни линкови

Свет: Марс и Земјата најблиску во последните 60 илјади години


Планетите Земја и Марс денеска се најблиску една до друга во последните 60 илјади години. Одалеченоста изнесува околу 56 милиони километри. Марс најблиска планета до нашата Земја ќе биде видлива на ноќното небо како светол портокалов објект. Марс се движи околу Сонцето во по елипсоидна патека отколку земјата при што во една точка едната планета е најблиску а другата најдалеку од Сонцето. Во Случајов Марс ќе биде во позиција најблиску, а Земјата најдалеку од Сонцето.
XS
SM
MD
LG