Достапни линкови

Руанда: Први повеќепартиски претседателски избори


Во Руанда денеска се одржуваат првите повеќепартиски претседателски избори од стекнувањето на независноста на таа земја во 1962 година. Руанда пред десет години, поради конфликтот меѓу племињата Тутси и Хуту, претрпе геноцид во кој загинаа наколку илјади лица. Се очекува на изборите да победи поранешниот водач на бунтот на племето Тутси Пол Кагаме кој во изминативе години ја подобри безбедноста во земјата и ја намали сиромаштијата.
XS
SM
MD
LG