Достапни линкови

Македонија не може да испрати војници во странска мисија без одлука на собранието


Невозможно е во Македнија да пристигне странска воена мисија без да биде донесена одлука во собрaнието или да бидат испратени припадници на нашата армија во мисија вон нашата земја ако за тоа собранието не донесе одлука. Ова денеска го предочи претседтелот на Собарнието Никола Поповски со намера како што рече да ја демантира дилемата што се создала во јавносот дека собранието може да биде прескоканато во донесуавњето на такви одлуки.

„За нас нема неодумица. Воени сили во Република Македонија не може да испрати никој, без одлука на собранието на Република Македонија. Сите досегашни изјави на други институвии на Република Македонија во врска со тоа дали се носат одлуки сфатете ги како политички размислувања кои не може да предизвикаат правно дејствие додека за тоа собранието не донесе одлука. До овој момент до собранието никој не доставил предлог.“

Без да посочи кој конкретно создава недоумица во јавноста оти може да биде прескокнатото собранието во донесувањето на овие одлуки Поповски оговарајќи на прашање дали при тоа мисли на изјавите кои доаѓаат од кабинетот на преседателот Борис Трајковски рече:

„Претседателот на државата е запознат, не може да го прескокне парламентот.“

Комнтиарјќи ги овие позиции што денеска ги изнесе Поповски портпаролот на претседателот Трајковски Борјан Јовансовски рече:

„Немало никакви барања за тоа Македонија да испраќа жива сила во меѓународната коалиција против Ирак, па со оглед на тоа немало ни потреба ова прашање да биде изложено на парламентот. Доколку биде побарано од Македонија поддршка за една таква операција, во тој случај имаме квалитативно поинаква ситуација која ќе бара друг политички одговор кој во тој случај треба да помине преку главата, а доколку се работи за испраќање на жива сила, се разбира таа одлука ќе треба да биде донесена од владата и ратификувана од парламентот.“
XS
SM
MD
LG