Достапни линкови

Војната секогаш е зло


Војната понекогаш може да биде неопходно зло, но колку и да е неопходна таа секогаш е зло, изјави Џими Картер кој посредуваше во повеќе конфликти во светот. Тој по добивањето на наградата во Осло, Норвешка изјави

„Наместо да влеземе во милениум на мир, светот сега на повеќе нашини е поопасно место. Последните акти на тероризам не потсетуваат дека дека дури и моќните светски сили се ранливи.“

Во врска со актуелното прашање за Ирак, Картер вели:

„Можеби поголема грижа е неопходноста Ирак целосно да се согласи со одлуката на Советот за безбедност според која треба да се елиминира оружјето за масовно уништување и да им се дозволи неограничен пристап на инспекторите на Обединетите нации за да можата да потврдат дека Ирак ја исполни обврската. Светот инсистира тоа да биде направено.“
XS
SM
MD
LG