Достапни линкови

Позитивни чекори за евро интеграција


Балканските земји по втор пат за само неколку месеци со заеднички иницијатива да не бидат заборавени при прошрувањето на НАТО и ЕУ.

Македонија, Албанија, Југославија, Хрваска и Босна со заедничко писмо се обратија до ЕУ со барање на престојниот самит во Копенхаген, Унијата да даде појасни преспективи за интегрирањето на овие пет земји во европските институции. Претходно и на неодамншниот самит на НАТО во Прага Македонија, Албанија и Хрватска побараа североатлнтската алијанса во Брисел да ги смета за сериозни кандидти во следното поширување.


Ваквите иницијативи се позитивни смета професорот Димитар Мирчев:

„Тие барања се сосема легитимни и оправдани бидејќи моменталната состојба е така што тие земји се чувствуваат ставени на страна од досегашните критериуми за влез во Европската Унија.“И меѓународното европско движење вели Мирчев додјде до заклучок дека ЕУ треба да им отвори препектива на овие земји:

„Федералниот совет исто така го разгледуиваше ова прашање и дојде до заклучок дека навистина треба да им отвори престижна перспектива на овие земјиа за влез во Унијата.“

Но, сепак потребно и пошироката европска јавност да ислезат со стртегија за помош на помалите земји за прилагодување кон европските стандарди потенцира тој:

„Меѓутоа, и со определување на некои рокови за влез во унијата, при што апсолутно ќе се води сметка за индивидуалните ефекти што секоја од тие земји ги остварува. Во Македонија е мошне раширено уверувањето дека треба да им се пружи колективна помош во надминување на тешкотиите што ги има.“
XS
SM
MD
LG