Достапни линкови

Зголемени мерки за безбедност насекаде


Обезбебездувањето на границите на Чешка е зголемено со цел да се задржат демостраорите кои доагаат од повеќе земји за најавените протести поради самиотот на НАТО. Помали групи на активисти можат да се видат по пабовите, младинските центри и на други места. На првите протести кои се одржаа во неделата учествуваа околу 300 луге од кои повеќето беа Чеси. Се очекува да се соберат многу повеќе луге за главните протести најавени за денеска и утре.

Еден од нив е и 23 годишниот Ерик од Словенија-една од седумте земји кои очекуваат покана за членство во НАТО

„Ние мирно ќе протестираме по улиците и ќе демонстрираме против милитаризацијата на светот, капиталистичката експлоатација и империјалистичките војни на НАТО.“

Официјалните чешки власти велат дека тие се подготвуваат да контролираат маса од околу 12 000 луге, скоро ист број колку според властите имаше и за време на протестите кога беа средбите на претставници на Мегународниот монетарен фонд и Светската банка кои се одржаа во Прага.
Чешкиот министер за надворешни работи Александар Вондра, претставник на владата за самитот на алијансата изјави

„Не очекувам некој да го загрози самитот на начин што ќе го измени текот на настаните. Ќе има демонстрации, но јас лично мислам дека тие нема да бидат толку големи како пред две години во Прага за време на средбите на Светската банка и ММФ.“

Анти НАТО организаторите велат дека најголемиот протест ќе биде утре, односно денот на клучните настани на самитот. Но, судејќи според протестите од пред две години , сите планови за безбедноста можат да се наречат само почетни.

Портпаролот на НАТО, Ив Бродер смета дека самитот во Прага е повеќе за славење отколку за протести

„Оваа организација беше способна да гарантира стабилност и зачувување на мирот во овој дел од светот , но и во другите делови повеќе од 50 години. Сите овие лидери доаѓаат тука за да се осигураат дека тоа може да продолжи. Па затоа мислам дека има повеќе аргументи за да се биде среѓен отколку тажен за овој настан.“
XS
SM
MD
LG