Достапни линкови

Власта вработува заслужни партиски кадри


Во последните денови од своето владеење актуелната власт со забрзана динамика вработува огромен број партиски активисти во државните органи вели првиот синдикалец Ванчо Муратовски:

„Се работи за преку 6.000 вработувања, од месец јуни до сега.“

Навала од нови вработувања се регистрира исклуживо во буџетските инстиуции, додека ангажирањето во стопанството по се изгледа не е атрактивно за партиските активисти.

„Има и во училиштата, има и во здравството, но во најголемиот број се работи за вработувања во органите на управата и во јавните претпријатија.“

Се работи за појава која на синдикатот му е позната од пред 4 години кога на заминување беше владата на Црвенковски, а требаше да се конституира владата предводена од Георгиевски:

„Тогашната власт вработи 1.200 луѓе, оваа власт вработи 4-5 пати повеќе.“

Првите негативни последици од ваквиот ирационален потег на актуелната власт ги почуствуваа вработените во министерството за економија вели Mуратовски:

„Пракично, новите вработувања значат оптоварување на буџетот и делење на колачот со досегашните вработени. Најкарактеристичен случај е Министерството за економија, каде што платите се намалени за 30-40 отсто.“

Ние сме против нови вработувања но не во буџетските установи, каде веќе има преваработеност која само дополнително ќе ја оптоварат веќе оптоварената државна каса велат од синдикатот.

„Синдикатот во принцип е за в работување, но повеќе за продуктивно вработување во стопанството, а не во нестопанството, каде што и досега се покажуваше дека има превработеност.“

Од синдикатот најавуаат дека тие ќе застанат зад интересите на своето членство И ќе бараат , отпуШтање од работа на сите оние лица чие вработување било во функција на изборниот процес

„Се работи за луѓе кои не се членови на синдикатот и ние немаме обврска да ги заштитуваме.“

Од синдикатот велат, очекуваме и во следниот период, до конституирањето на новата влада да има нови вработувања во органите на управата.
XS
SM
MD
LG