Достапни линкови

Солана: Судот за воени злосторства надлежен за сите


Постојаниот меѓународен кривичен суд за воени злосторства, е надлежен и за земјите кои не го ратификувале договорот за негово основање, изјави високиот преставник на Европската Унија за надворешна политика и безбедност Хавиер Солана. Според него американското непризнавање на меѓународниот кривичен суд, не е одлука која води кон мултилатеризам. Крвичниот суд не е основан поради една земја, било која да е таа. Тука се работи за меѓународно правосудство, рече Солана.
XS
SM
MD
LG