Достапни линкови

Севиља: Европа ја презема мисијата Килибарна Лисица во Македонија


Лидерите на Европската Унија денеска во Севиља, изразија желба , војниците на 15-те земји членки на есен да ја преземат мисијата Килибарна Лисица, со главна цел, да се заштитат набљудувачите на Унијата кои го надгледуваат спроведувањето на мировниот договор. Преземањето на мисијата во Македонија би била прва таква акција на европските безбедносни сили откако денеска Грција го прифати компромисот за ветото со Турција со што европските сили стануваат оперативни, а Турција ќе им дозволи пристап во капацитети на НАТО.
XS
SM
MD
LG