Достапни линкови

Терминатор собира ѓубре низ вселената


Стручњаците подолго време предупредуваат дека вселенскиот отпад претставува опасност како за мисиите така и за активните сателити.

Технологијата што би можела да го ублажи проблемот со вселенскиот отпад успешно ги мина тестирањата во Земјината орбита. Се работи за системот наречен „Терминатор тејп“. Спејс-икс ракетата Фалкон Хеви во јуни 2019 година постави неколку десетици сателити, меѓу кои и Прокс-1, објави МИА.

Сателитот во септември ја активираше лентата „Терминатор“, што е прицврстена за надворешниот дел од сателитот. Лентата е долга 70 метри има својства на спроводник на електрична енергија и прилично мала маса. Служи за брзо собирање на неактивните сателити.

Технологијата е погодна токму поради занемарливата тежина, а и производството е прилично евтино. Стручњаците подолго време предупредуваат дека вселенскиот отпад претставува опасност како за мисиите така и за активните сателити. „Терминатор“ би можело тој проблем да го реши или барем да го ублажи.

XS
SM
MD
LG