Достапни линкови

РСЕ го обвини шефот на Глобалната агенција за медиуми на САД за „лишување од независност“


генералниот директор на Глобалната агенција за медиуми на САД (УСАГМ) Мајкл Пек

Уредниците на Радио Слободна Европа испратија протестно писмо до шефот на агенцијата за надзор на медиумската куќа, обвинувајќи го за „невидено отстапување“ од нејзината непристрасна позиција и „уништување на независноста на новинарската организацијата што ви е доверена да ја заштитите“

Во писмото се обвинува генералниот директор на Глобалната агенција за медиуми на САД (УСАГМ) Мајкл Пек, кој беше номиниран од претседателот Доналд Трамп и Сенатот под контрола на републиканците го потврди неговиот избор во јуни, за „обид во последен момент да се обезбеди одржување на РСЕ под влијание на американска политичка партија “, пред инаугурацијата на избраниот Демократски претседател Џо Бајден во јануари.

Трамп сака Белата куќа да има своја мрежа за вести

Писмото, потпишано од седумчлена редакција на РСЕ и големо мнозинство на директори за јазични услуги кои емитуваат програма за 23 земји, исто така, беше испратено до раководството на Сенатот и Претставничкиот дом, конгресмените од двете партии и шефот на преодниот тим на Бајден во УСАГМ.


Во коментар за CNBC, Пек вели дека писмото е „полно со неточности“. „Нема обид да се „загрози слободата на [РСЕ] од политичко влијание“.

Во последните неколку недели, Бајден и неговиот преоден тим - предводен од Ричард Стенгел - изјавија дека темелно ќе ги преиспитаат потезите на Пек, сугерирајќи дека тие би можеле да го заменат, но не е јасно дали персоналот или другите потези можат лесно да се променат.

Федерален судија на САД во ноември донесе одлука дека Пек постапил неправилно кога станува збор за уредничката политика и новинарскиот персонал во меѓународните радиодифузери под надзор на неговата агенција, наредувајќи му да престане да се меша во овие области.

Најновото незадоволство беше предизвикано од назначувањето на Пек на поранешниот новинар на Гласот на Америка Тед Липиен за претседател на РСЕ, заедно со голем број други назначувања во раководството на Гласот на Америка и други медиумски организации контролирани од УСАГМ.

Директорката на „Гласот на Америка“ си даде оставка


Во писмо од 30 декември, новинарите на Радио Слободна Европа ја критикуваат ревизијата на Пек со договорот со медиумската куќа, која ја „укинува“ нејзината финансиска автономија и „ја зацврстува позицијата на лицето што сте го назначиле во РСЕ и неговиот одбор на директори за период од две години“.

Во писмото се наведува дека ваквиот потег е „спротивен на постапката за назначување предвидена со закон и нашите подзаконски акти“. „Ова е токму оној вид на маневар на политичка моќ што редовно го гледа РСЕ во земји како Русија, Унгарија, Белорусија и Таџикистан“, истакнуваат уредниците на РСЕ.

Според новиот закон за „странски агенти“ во Русија, вработените во Радио Слободна Европа се изложени на заплашување, како и на затворање и прогон на илјадници новинари на оваа медиумска куќа и на 21 дописник, вклучително и смрт на петмина од нив оваа година.

Демократите и некои републиканци го обвинија Пек дека се обидел да ги претвори американските меѓународни радиодифузери во про-Трамп медиуми. Новинарските организации под надзор на УСАГМ според законот се должни да известуваат за објективно и балансирано.

Во писмото од уредниците на Радио Слободна Европа, Пек беше обвинет за „не само што не ја исполнил својата обврска да се грижи за РСЕ“, туку и за „преземање пресметани чекори за напад и ослабување на оваа организација“.

„Во овој критичен момент во нашата историја, бараме да ги искористите преостанатите денови од вашиот мандат за поддршка на непречено, професионално и транспарентно пренесување на власта на новата администрација на УСАГМ“, се вели во писмото на уредниците на Радио Слободна Европа.

XS
SM
MD
LG